Pagina's:
Spiekbriefjes op je grafische rekenmachine met NoteFolio

Spiekbriefjes op je grafische rekenmachine met NoteFolio

Als je in het bezit bent van een Texas Instruments 84+ grafische rekenmachine (ookwel TI-84, TI-84+ of GR genoemd) kan je met de computer spiekbriefjes typen. Vooral erg handig onder de toets of onder het examen omdat het (nu nog) mag!

Let wel op dat als je een computer hebt met Windows 7 (64-bit) dit problemen kan opleveren. Daarom raad ik aan om het overzetten van bestanden op de grafische rekenmachine te doen op een computer met Windows XP, daar heb ik in ieder geval de beste ervaringen mee.

Wat hebben we nodig?

Wat hebben we aan spullen nodig?

 • TI 84+
 • USB A > Mini B kabel (zie foto)
 • Computer (Het best voor deze tutorial: Windows XP)

Wat hebben we aan software nodig?

Het installeren van de TI Connect en NoteFolio

 • Eerst installeren we TI connect
 • Nu sluiten we de rekenmachine aan, het kan zijn dat je nog een driver moet installeren maar dat gaat meestal automatisch
 • In TI connect gaan we naar Device Explorer
 • Het kan even duren maar dan krijg je een lijst te zien met wat er allemaal op de GR staat.
 • Nu sleep je vanuit je map het bestand noteflio.8xk naar je Device Explorer in Applications
 • Als hij klaar is staat het bestand in de Device Explorer
 • Nu staat NoteFolio op je rekenmachine.

Het installeren van NoteFolio Creator

 • Nu moet je Microsoft Framework 1.1 op je computer installeren, mits je het nog niet op je computer hebt staan. Als je het niet installeert is er kans dat de installatie van NoteFolio Creator het niet doet.
 • Als Microsoft Framework 1.1 op je computer staat kan je NoteFolio Creator installeren.

Tekst van de computer naar de rekenmachine in NoteFolio zetten

Nu is het tijd om de spiekbrieven in de rekenmachine te zetten:

 • We openen NoteFolio Creator
 • Er wordt gevraagd of we een nieuwe document willen, ja dat willen we:
 • We drukken op Ok
 • Nu krijgen we een leeg scherm waar de tekst in terecht moet komen. Je kan zelf gaan typen maar als je al een samenvatting klaar hebt staan kopieer je het gewoon hierheen.
 • Nu is het bestand klaar om overgezet te worden naar de rekenmachine
 • Zorg ervoor dat de rekenmachine verbonden is en aan staat
 • We klikken op het volgende symbool rechtsboven
         
 • Nu moeten we het bestand een naam geven (maximaal 8 tekens!)
 • Als de GR nog niet (goed) verbonden is krijgen we het volgende te zien:
 • Indien hij de GR niet kan vinden:
  • Controleer of de kabel goed erin zit aan beide zijden
  • Controleer of alle software is geïnstalleerd (als hij bij het erin pluggen een mededeling over ‘Nieuwe hardware gevonden geeft’, laat hem dan automatisch naar besturingssoftware zoeken, daarna zal hij het doen.)
  • Zet je GR op Receive… met 2ND -> LINK -> Pijltje naar rechts -> ENTER
  • Zoek opnieuw (Refresh)
 • Nu zal de bestandenoverdracht starten en je tekstbestand op je GR staan.

NoteFolio gebruiken

Als we NoteFolio willen gebruiken volgen we de volgende stappen:

 • Zet de GR aan
 • Druk op APPS
 • Ga naar NoteFlio
 • Nu start het programma, druk op een toets
 • Nu krijgen we een leeg bestand te zien
 • Druk op GRAPH , waarbij Menu staat (rechtsbovenin)
 • Nu drukken we op 2 (of we gaan naar Open)
 • Dan zoeken we het bestand in een lijst met NoteFolio-bestanden naar het programma wat we willen hebben en drukken we op ok (Y=)
 • Nu zien we het bestand
 • Wat handig is om via Menu te gaan naar Review dan wordt de tekst kleiner en kunnen we sneller door het document scrollen
 • Met Back en dan Menu en dan Exit verlaten we het programma. Als je het programma snel wil verlaten doe je dat met 2ND en dan MODE (Quit)

 

De auteur

S.J. de Vreede

19 jaar, Student aan de TU Delft

Reageer

Reacties (34)

 1. mirjam Monday - 09 / 04 / 2012 Reply
  hoi, het lukt mij niet om notefolio op de GR te krijgen! :( ik kan via ticonnect wel bestanden van mijn GR verwijderen, maar als ik notefolio er op wil zetten zegt hij vrijwel direct dat hij geen verbinding kan maken. via de verzendoptie die bij het bestand van notefolio zelf zit krijg ik de melding dat de toegang geweigerd is. wat moet ik nu doen? Mirjam
 2. Stijn Wednesday - 11 / 04 / 2012 Reply
  Hoi Mirjam, Meestal betekend dit dat de computer die je gebruikt niet het goede besturingssysteem heeft, welk systeem heb jij? (welke Windows) Wat je ook kan proberen is om de briefjes in Notefolio vanaf een andere PC (misschien op school) erop te krijgen. Veel succes!
 3. Val Thursday - 12 / 04 / 2012 Reply
  Mijn pc geeft de volgende foutmelding na het verslepen: USB communication error: Insufficient memory (8C08000C) Wat kan ik hier tegen doen? Bij mijn andere Texas werkte de kabel wel en stond er veel meer in het geheugen dan bij deze nieuwe. Hoe kan ik toch Notefolio erop krijgen?
 4. Ces Sunday - 15 / 04 / 2012 Reply
  Help! Bij mij lukt alles, totdat ik het bestand op mijn GR wil openen. Hij zegt dat: Low RAM. Wat betekent dit?? En kan ik alsnog mijn bestand openen op een of andere manier?
 5. Ces Sunday - 15 / 04 / 2012 Reply
  Is het mogelijk om een bestand weer te verwijderen uit je GR???
 6. Tara Wednesday - 18 / 04 / 2012 Reply
  ja ik wil ook graag weten hoe je een bestand kunt verwijderen! alvast bedankt
 7. Tara Wednesday - 18 / 04 / 2012 Reply
  @ces http://www.linkkabel.nl/tutorials/notefoliocreator.htm#6 hier staat het, hoe je het moet verwijderen! het is heel makkelijk.
 8. Kaylee Thursday - 17 / 05 / 2012 Reply
  Ik krijg als ik mijn getypte bestand op m'n rekenmachine wil zetten krijg ik telkens: USB communication error: insufficient memory (8C08000C) te zien. Wat kan ik hier aan doen?
 9. Stijn Thursday - 17 / 05 / 2012 Reply
  Kaylee: Als je programma's (PRGM's en APP's) archiveert moet het lukken neem ik aan: 2ND -> + (MEM) -> 2:Mgmt/Del... -> 1:All... -> Nu krijg je een lijst met al je programma's. Als je op ENTER drukt bij een programma, komt er een sterretje voor te staan en is hij gearchiveert. Nu zie je dat bij RAM FREE meer ruimte komt, als je hier meer dan ongeveer 10000 hebt moet het, lijkt mij, lukken dat je iets er op kunt zetten. Anders heb je een ander probleem. Succes!
 10. Kaylee Monday - 21 / 05 / 2012 Reply
  Stijn dankjewel voor je eerdere hulp het heeft geholpen! Ik heb nu alleen weer een vraag: Ik heb nu bestanden erop, maar als ik hem wil open in notefolio op m'n GR dan vraagt hij of ik hem wil saven dan moet ik ja drukken, want kan niks anders en dan staat er save as.. file name: untitled en dan moet ik op ok drukken en dan doe ik dat en dan komt er file exists replace? en dan kan ik alleen maar op cancel drukken en dat gaat dan zo door.. Wat moet ik hiermee doen?
 11. LIA Monday - 21 / 05 / 2012 Reply
  Ik kan microsoft bestand niet downloaden, die dotnetfx. En als ik notefolio creator wil downloaden staat er: Er is voor deze bewerking geen programma aan het opgegeven bestand gekoppeld. Wat moet ik doen?! Ik ben ten einde raad!
 12. LIA Monday - 21 / 05 / 2012 Reply
  Nu sleep je vanuit je map het bestand noteflio.8xk naar je Device Explorer in Applications. Als ik daarop klik kan Windows het bijbehorende programma niet vinden! Wat nu?! Ik heb TI Connect wel maar hij doet niks met mijn Grafische Rekenmachine.
 13. Stijn Tuesday - 22 / 05 / 2012 Reply
  @Kaylee: Hij vraagt of je het lege bestand, wat er altijd is in notefolio, wilt opslaan. Je kunt dan ook gewoon op 'No' drukken en dan het bestand wat je erop hebt gezet openen.
 14. Stijn Tuesday - 22 / 05 / 2012 Reply
  @LIA Ik neem aan dat het eerste al gelukt was. Probeer eens de driver te installeren. Als je je GR aanzet, en hem aansluit op je computer dan komt meestal rechtsonderin iets over een driver te staan. Probeer die driver eens automatisch te laten installeren. Ik neem aan dat dat het is.
 15. Joost Monday - 28 / 05 / 2012 Reply
  Ik heb deze zelf vroeger in mijn middelbareschool periode zeer intensief gebruik met name voor het Centraal Examen had ik gewoon alles erin. Ik heb het echter wel ooit op Windows7 aan de praat gekregen vraag me echter niet hoe.
 16. bambi Wednesday - 20 / 06 / 2012 Reply
  Heel erg bedankt man. hier heb ik wat aan :D
 17. Jose Saturday - 07 / 07 / 2012 Reply
  Is er ook een programma voor een mac ipv alleen windows ?
 18. Coen Thursday - 18 / 10 / 2012 Reply
  Yo, ik krijg de Notefolio ook niet op mijn GR. Er staat dat de connectie met de GR er niet is. Of er staat dat het apparaat de opdracht niet herkent. (80070016) Wat moet ik doen?
 19. Bianca Sunday - 12 / 05 / 2013 Reply
  Bij mij komt er te staan als ik het bestand naar de rekenmachine wil sturen: Het systeem kan het opgegeven bestand niet vinden (80070002) en ik heb wel genoeg geheugen vrij wat kan ik hier aan doen?
 20. Natasja Wednesday - 15 / 05 / 2013 Reply
  Als ik op het symbool klik in notefolio om het bestand te versturen, geeft ie vervolgens error sending to device. waar kan dat aan liggen?
 21. Marc Wednesday - 05 / 06 / 2013 Reply
  Steeds als ik iets wil overzetten krijg ik: 'Het systeem kan het opgegeven bestand niet vinden'. Wat kan ik hieraan doen?
 22. mike Tuesday - 18 / 06 / 2013 Reply
  hallo, als ik een tekst heb getypt en dan op send to device druk krijg ik een melding "error sending to device" ik hoefde daarvoor het bestand nog geen naam te geven. wat is hier het probleem? gr mike
 23. rosa Tuesday - 22 / 10 / 2013 Reply
  Hoi! Ik heb eerder gewerkt met notefolio. maar nu heb ik het helmaal opnieuw geïnstalleerd maar als ik dan een bestand heb gemaakt met wat ik op mijn rekenmachine wil, kan ik dat bestand niet opslaan bij mij documenten. er komt dan te staan Error saving device. Weet iemand hoe dit komt????? gr rosa
  • david Tuesday - 29 / 10 / 2013 Reply
   Hey Rosa, Ik heb net uren gezocht naar de oplossing, en ik heb het eindelijik. Het probleem is dat Ti connect te nieuw is voor notefolio. https://epsstore.ti.com/OA_HTML/csksxvm.jsp?nSetNumber=34501 (hier is de oplossing) rechts boven is een oude versie van Ti connect die je moet downloaden. daarna werkt hij gewoon. David
 24. Mayra Monday - 04 / 11 / 2013 Reply
  Mijn GR slaat vast als ik hem aan de computer koppel.. wat moet ik doen?
 25. Lotte Tuesday - 05 / 11 / 2013 Reply
  als ik probeer een .8xp bestand naar mijn gr te verzenden geeft hij telkens een foutmelding, soms 'het apparaat herkend de opdracht niet' of 'transfer failed'. wat kan ik doen?? volgende week toetsweek dus spiekbriefje is wel handig ;)
 26. Sahar Saturday - 18 / 01 / 2014 Reply
  Hallo, Bij mij lukt alles tot de stap dat ik het bestand wat ik in notefolio heb geschreven op moet slaan in mn GR. Als ik op die knop druk in TI Notefolio krijg ik; Error sending to Device! Wat moet ik doen?
 27. Irene Sunday - 19 / 01 / 2014 Reply
  Als ik een notitie naar de rekenmachine wil sturen zegt dat ding error sending to device. Maar ik heb notefolio op rekenmachine, notefoliocreator en ti connect op de computer...
 28. Des'ree Tuesday - 21 / 01 / 2014 Reply
  Ik probeer ook een bestandje op mijn GR te zetten. Het lukte eerst gewoon, maar ik moet het bestandje bijwerken en nu werkt het niet meer. * Eerst kreeg ik de melding tijdens het overzetten: 'USB communication error: Indufficient memory (8C08000C). Ik dacht dus dat ik te weinig geheugen had. Terwijl er bijna niets opstond, maar ik dus toch alles verwijderen, maar nu krijg ik nog steeds die melding.. * Gisteren lukte het toevallig wel een keer (vandaag dus niet meer..) maar toen kreeg ik diezelfde melding op mijn GR als ik het bestandje wil openen.. Hopelijk kan iemand me helpen?!
 29. Rens Wednesday - 25 / 06 / 2014 Reply
  Ik wil mijn spiekbriefje opslaan in creator maar er staat ''error saving file'' Als ik hem zonder opslaan meteen wil verzenden zegt hij ''error sending to device''. Wat moet ik doen? overmorgen wiskunde pw.....
 30. Chris Tuesday - 13 / 01 / 2015 Reply
  Hallo! Ik heb alles gedaan wat volgens jou uitleg vereist is om Notefolio correct te gebruiken. ik zit met het probleem dat als ik naar applications ga "Noteflio" er niet bij staat. Als ik hetzelfde bestand weer op mijn GR zet zegt hij dat het bestand er al op staat. Enig idee waar dit bestand is/of hoe ik wel noteflio bij mijn applicaties krijg? Bedankt!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wiskunde B eindexamen samenvattingen voor in de GR (VWO) | Protips.nl - 12/05/2012

  [...] Hier vind je hoe je bestanden in je GR zet [...]

 2. Natuurkunde eindexamen samenvattingen voor in de GR (VWO) | Protips.nl - 17/05/2012

  [...] Hier vind je hoe je bestanden in je GR zet [...]

 3. De spiekbrief; je ziet hem nooit, maar hij is overal | KroesKontrol - 20/05/2015

  […] En dan was er natuurlijk de Grafische rekenmachine; een verplicht item voor alle leerlingen. Vaak was deze van Texas Instruments; en als je echt vrienden wilde maken had je de Puzzle pack geïnstalleerd met spellen als Duck Hunt en Block Dude. Ironisch hoe je het wel voor elkaar kon krijgen om die spellen erop te zetten maar een grafiek plotten ho maar. Eigenlijk nog veel ironischer dat dit ding ervoor zorgde dat je de lessen totaal niet meekreeg maar uiteindelijk zoveel informatie erin had opgeslagen dat je alle toetsen wel gewoon haalde. Met name economie. Waar we eerst nogal bekwaam werden in het handmatig intypen van formules en samenvattingen kwam ergens in 2004 een kabeltje dat je aan je computer kon hangen om gewoon met een toetsenbord alles erin te rammen. Mocht je dit voor het eerst horen hebben wij hier een tutorial. […]

Voeg een reactie toe